2015. november 11., szerda

Barty Phillips: Kis lakás nagy kényelem

Könyvajánló következik. :)
Hál'Istennek a Konmaris könyvön kívül más is foglalkozik a témával. Van is nekem itthon egy-kettő, megmutatom, mert azokat is szeretem. Barty Phillips Kis lakás nagy kényelem könyvét nemrég szereztem be, amikor már akciózták az utolsókat a könyvesboltban. Az benne a szimpatikus, hogy ő is sokat foglalkozik a szanálással, konkrét listákat ír, hogy melyik témánál mire kell odafigyelni, valamint tényleg megpróbál minden helyzetre (lakás-,család-,élethelyzettípusra) gondolni.

A főbb részei a következők:

1. Mérjük fel az igényeinket
Ahogyan lakni szeretnénk - ahogyan lakunk - egész nap otthon - egész nap házon kívül - étkezés - fürdés - alvás - gazdag ruhatár - otthoni munka és tanulás - vendégvárás.
Ezeket a kisebb témákat pedig a különböző élethelyzetekben élők szempontjaiból veszi sorra, összehasonlítva, hogy kinek mire lehet szüksége, mi lehet neki a legjobb: egyedülállók - párok - családok - lakótársak. Plusz egy kis lista, ami segít a lényegre fókuszálni.

2. Mérjük fel a teret
Lomtalanítás és rendrakás - mérés és dokumentálás - stúdiólakások - kétfunkciós helyiségek - magas, keskeny és hosszú - alacsony, keskeny és hosszú - aprócska helyiségek - alkóvok és más tenyérnyi helyek - lépcső alatti nyitott terek - lépcső alatti zárt tárolók - előterek és közlekedők - lépcsőfordulók és pihenők - tetőtér és alagsor.
A lomtalanítás 2 oldala szerintem nagyon jó, rövid, de velős listákkal szobák szerint. De már a bevezetőben vannak érdekes tanácsok: "Ha nem egy teljesen üres szobát kell berendeznünk, először is távolítsunk el mindent, ami felesleges, hogy úgy érezhessük, mintha tiszta lappal indulnánk. A berendezés megtervezésekor az első szabály, hogy készítsünk listát ingóságainkról, a nagy párnázott foteltől a gémkapcsokig bezárólag, hogy mindnek legyen majd helye. Mielőtt nekilátunk, a holmik felétől szabaduljunk meg. Ez nem túl bonyolult, és sokat nyerünk vele: nagyobbnak, rendezettebbnek érezzük az otthonunkat, és sokkal több lehetőséget látunk majd benne. Szerezzünk be nagy szemeteszsákokat, és könyörtelenül dobáljunk ki minden felesleges kacatot." - A lista-írás nagyon szimpatikus, tervezem. (És később betenném a szép Fly Lady-mappámba! :) )
A többi részben inkább tervezési tanácsok vannak, amik érdekesek lehetnek, de szerintem leginkább azoknak hasznos, akik csupasz teret rendeznek be, vagy hajlandóak teljesen átrendezni a lakást.

3. Gazdálkodjunk a térrel
Teremtsünk otthont - nappali: pihenés és vendéglátás -  konyha - étkező - munkahely - fürdőszoba - hálószoba - hobbi és játék - helyigényes háztartási készülékek.
Az előző fejezethez hasonlóan a teljes berendezésre ad tanácsokat, de annak is érdekes lehet, aki nem most költözik. A más szempontok, új megvilágítások segíthetik a barátságosabb, kényelmesebb otthon kialakítását. Ahogy eddig is, itt is lényegre törő listák vannak a fejezetekben, rövid magyarázatokkal, sok képpel. (Nekem való.)

4. Rend a lelke...
A tárolás típusai - mindennapi tárolás - fontos kis tárgyak - tárolás hosszú távon - konyhai tárolóhelyek - játékok tárolása - a vászonnemű elhelyezése.
Ez a másik kedvenc fejezetem. :) Tele van ötletekkel (mondjuk sok az ismert), ahol kell, listával segít (pl. hányféle játékot is kell tárolni?).

5. A térillúzió művészete
Az illúzió megteremtése - a világítás alkalmazása - tükörtrükkök - a színek lehetőségei - a minták alkalmazása - függönyök és árnyékolók - paravánok és térelválasztók.
A végső simítások, a profi trükkök olvashatóak itt. Nekem a legelső szabály a legszimpatikusabb: "..csökkentsük minimálisra a bútorok mennyiségét".

Összességében véve szerintem nagyon jó kis könyv, olyan, amit többször is átolvas az ember, hiszen mindig van valami alakítandó egy házban. :)

An incredibly cosy Finnish family home:
Pinterest

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése