2017. február 1., szerda

Tiszta öröm

Már régóta szerettem volna írni egy összefoglalást a második kötetről, végre összejött.
Szerintem nagyon jól sikerült ez a könyv, remek kiegészítése az elsőnek és ez is képes egy újabb lökést adni az embernek. Ugyanakkor sokkal töredezettebbnek érzem, ide-oda ugrál a témák között, hiszen a felmerülő kérdéseket, problémákat taglalja.

Bevezetés: A KonMari-módszer; A rendrakás hat alapszabálya
A módszer rövid ismertetése, szép esszenciája, közben végig bólogat az ember. :)

I. KonMari-mestertippek

1.Hogyan ismerheted fel egyre könnyebben, hogy mi tölt el örömmel?
Rövid, néhány oldalas szösszenetek a témában. Mintha megpróbálná elmagyarázni, hogy mit is értett bizonyos fogalmak alatt, mit próbált átadni az első könyvében. Néhány példa: takarítás - rendrakás közötti különbség, funkció - öröm ellentmondása, és még, hogy ne adjuk fel, mert a rendetlenség csak átmeneti!

2. Hogyan töltheted meg az otthonod örömmel?
Itt főleg történeteket olvashatunk példaként.

3.Minden, amit az örömteli tárolásról tudnod kell
A legfontosabb, hogy ezt csak a szelektálás után szabad csinálni! Különben újra és újra ki fog derülni, hogy másként is lehetne, máshova kellene, stb. Érdemes természetes anyagokat használni a tároláshoz, illetve "a bevett gyakorlat a tárolásnál a 90 százalékos helykihasználás. Ha kiválogattad a dolgokat, amiket szeretsz, addig töltsd meg a fiókjaidat, míg tele nem lesznek, de még nem túlzsúfoltak. Az emberi természetből fakad, hogy az üres helyeket ki akarja tölteni. Ha csak 70 százalékosan vagy levegősen töltjük ki a helyeket, nem érezzük majd a felismerés pillanatát, ráadásul mielőtt észbe kapnánk, elkezdjük felhalmozni a 'nem szeretem' holmikat, új tárolódobozokat vásárolunk, és végül ugyanoda jutunk, mint ahol elkezdtük."
Ezen kívül KonMari az alapanyagot is figyelembe veszi a tárolásnál: textil, papír és elektromos kategóriába sorolja őket. Így még ha többféle dolgot is kell elrakni, mégis mutatnak egy egységes képet.
Van egy rövid leírás is a hajtogatásról, de részletesebben csak a következő fejezetben foglalkozik vele.

II. A rendrakás enciklopédiája

4. A ruhák rendje
És itt a lényeg, amit mindenki várt! Illusztrált hajtogatási útmutató különböző ruhadarabokhoz! Bevallom, én csak most foglalkoztam ezzel tüzetesebben és ki is próbáltam, nagyon klassz! Kösz, Marie!

5. A könyvek rendbetétele
Ez a kategória sok embernek nagy nehézséget jelent, sőt, ki is jelentik, hogy náluk a könyv tabu, mindnek kell maradnia. Nekem is rettenetesen nehezen ment, szerintem rosszabb volt, mint a komono. Ami miatt mégis futottam velük sok-sok kört, az az a nyomás és lelkiismeretfurdalás volt, amit éreztem, valahányszor csak rájuk gondoltam. Így most megint egy nagy kupac könyv várja, hogy új helyre kerüljön, én pedig jelentősen megkönnyebbültem. Most éppen ott tartok, hogy újra átolvasgatok olyanokat, amikről sejtem, hogy igazából nem szeretném tovább tartani. Lassan fellélegzik a ház, nem lesznek nyomasztó "el kellene olvasnom", "tudnom kellene, szakmai", "de jó lenne megtanulni/megfőzni.." stb.
"Ha csak azok a könyveid maradnak meg, amiket igazán szeretsz, akkor rájössz, hogy jelentősen megváltozik a kapott információk minősége."
Egyedül a gyerekkönyvekhez nem nyúltam drasztikusan, mert még megvárom, hogy a kisebbek utol érjék a nagyobbakat. :)

6. A papírfélék rendje
Hihetetlen, de tényleg ezt is át kell nézni egyesével. Én csak most találtam rengeteg felesleges jótállást, leírást, és felülbíráltam régi jegyzeteimet is. Megint van mire rajzolniuk a gyerekeknek! :D

7. A komono, az apróságok rendje
Gondolom már mindenki tisztában van azzal, mi is a komono. Mindenféle kacatok, apróságok, amik abszolút hajlamosak felhalmozódni, "csak úgy". Nem keverendő össze azokkal a holmikkal, amikhez erős érzelmi kötődés fűz.
Itt ír többek között a CD-kről, DVD-kről, elektromos kütyükről, dekorációkról, hobbi cuccokról, stb. A konyhai dolgok kapcsán van egy nagyon részletes leírás a konyháról, a kialakítás, tárolás, elhelyezések titkáról. Bevallom, nagyon örültem ennek a résznek, nálam ez nagy mumus. (Nagyon pici a konyhánk.) Na és erre mi van a könyvben? "A konyha az a hely a lakásban, ahol még akkor is, amikor már kiszelektáltunk és kidobtunk mindent, ami nem tölti be már a funkcióját, mégis úgy tűnik, túl sok minden maradt. Ez gyakran összezavarja a tanítványaimat." Hát én nap mint nap összezavarodok..
A konyhán kívül a fürdőszobáról is ír egy hosszabb útmutatót, gondolom, ez is jól jön sok embernek.

8. Holmik, amikhez érzelmileg kötődsz
Kisebb kategóriákra bontotta ezt a részt: iskolai emlékek, régi szerelmek emlékei, szentimentális felvételek, gyermekeid alkotásai, emlékiratok, levelek, fényképek.
Ezek nehéz dolgok. Az ember azt hiszi, kitép a szívéből egy darabot, ha ettől vagy attól megválik. De legyünk őszinték magunkhoz. Tényleg? Tényleg ebben az apróságban őrzöm az emléket vagy a szívemben, elmémben? Ugye? És ami a legfurcsább volt, hogy amikor megváltam egy nagyon kedves, rég elhunyt rokonom tizenvalahány évvel ezelőtti ajándékától, megkönnyebbültem! Elment vele a lelkiismeretfurdalás, hogy nem használtam (és nem is fogom), és megmaradt az ő szép, tiszta és most már boldog emléke.

III. Az életet megváltoztató varázslat

9. Otthon, ami örömet sugároz
Egy kis "varázslat", ami segít, hogy örömteli, boldog érzés legyen az otthonlét. Szobánként egy kis rajz, egy kis leírás. Szerintem aranyos. :)

10. Változások, amelyeket a rend hoz magával
Történetek, ha eddig nem hittük volna el, hogy tényleg milyen mélyreható változásokat képes magával hozni ez a módszer, ill. ha alkalmazzuk a módszert és végig csináljuk. :)
Itt ír arról is, hogy mi a teendő, ha a családunk nem szeretne részt venni a nagy szelektálásban. Nem szabad erőltetni, mert tényleg ragályos! Nálunk is történtek változások, pedig nem is hirdetem!
"A legnagyobb változás, amit a rendrakás hoz magával, hogy megtanulod szeretni saját magadat. Amikor rendet teszel, egy kis magabiztosságot nyersz.
Elkezdesz hinni a jövőben.
A dolgok egyre simábban mennek.
Az emberek, akikkel találkozol, változnak.
Váratlan dolgok történnek, pozitív értelemben.
A változás kezd felgyorsulni.
És elkezded igazán élvezni az életet."

Én is ezt kívánom nektek! Kezdjetek hozzá, ha még nem tettétek volna! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése